sâmbătă, 16 februarie 2013

Mucenici/ Sfinti moldovenesti

Sfinti moldovenesti
     Ingrediente:
-500g faina,
-2oua,
-200- 250ml lapte caldut,
-1plic de zahar vanilat,
-25g drojdie proaspata + 1lingurita de zahar,
-2lg zahar,
-1lg coaja  de portocala,
-3lg de ulei,
-un praf de sare.
     Sirop:
-1ceasca zahar,
-4lg miere,
-2cesti apa,
     Ornat:
-5lg miere,
-200-250g nuca macinata.
      E bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, mai ales pentru aluat.
     Aluat: Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa.
     Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.
       Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.
       Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte.
      Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina.
      Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat si sa nu se prinda de maini. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.
      Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul  este moale si elastic. Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor.
      Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45min.
      Dupa ce a crescut, formati mucenici.
      Luam o bucatica de aluat si o intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Sa nu fie prea subtire cat un deget asa. O rulam in forma de 8. De asemenea, puteti impleti doua astefl de fasii si dupa care faceti 8.
     Deschidem cuptorul la foc potrivit, 180ºC.
     Punem mucenicii in tava, tapetata cu hartie de copt si ii lasam la crescut 10min.
     Facem un sirop pentru uns din 3-4lg zahar si 100ml apa. Ii pensulam usor si ii bagam la cuptor pt 20min-180ºC pana se rumenesc frumos.
     Intre timp facem siropul: Punem 2cesti de apa+1ceasca zahar+4lg miere pe foc pana cand prinde consistenta. Puteti adauga si putin rom.
     Cand s-au racit mucenicii bagatii in sirop, intoarcetii de 2-3 ori si asezatii intr-o tava. Ungetii cu miere si presarati nuca macinata.
      Daca ii doriti mai insiropati, eu una...nici nu se pune problema....ii ador cu mult sirop, turnati siropul ramas peste ei. Lasati putin si dupa scoatetii ornatii cu miere de albine si dupa cu nuca macinata.
     O bunatate, nu alta! Au fost prima mea reusita cu un aluat dospit! de atunci folosesc aluatul in diferite retete! :D
      Reteta este inspirata din doua locuri: de la mama soacra si de la Laura Sava.
 Pofta buna!
Sfinti
 
      Pentru ca nu au apucat sa reziste nici doua zile sfintisori, am facut si o tura de "cornutisori"=cornuri cu sau fara gem plus sirop si nuca ca la sfintisori. :D
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu