duminică, 3 februarie 2013

Baclava

     Ingrediente tava 24cm/24cm:
-1pachet foi de placinta 250g,7 foi mari.
-250g nuci si/sau migdale pisate,
-150g zahar,
-50g miere de albine,
-150ml apa,
-50ml ulei,
-scortisoara, rom, vanilie.
      Macinam nucile si le amestecam cu scortisoara.
      Avand o tava mica, am fost nevoita sa tai foile de placita ca sa pot pune straturi. Chiar daca sunt bucati mai mici, asezati-le astfel incat sa devina o singura foaie. Daca aveti tava mare de aragaz dublati cantitatile si at nu va mai fi nevoie sa taiati foile.
 Revenind la tava mica. Le taiem si le impartim in 3 parti.
     Umblati usor cu foile pentru ca sunt fragede. Daca se crapa oleca, nu e nimic, le folositi asa. Sa nu stea prea mult la cald, neacoperite, ca se ususca.
     Ungem o tava de copt cu ulei. Nu uitati sa ungeti toate foile de placinta cu putin ulei
     Punem primul strat de foi (5-6). Adaugam 1/2 din cantitatea de nuca peste ele si nivelam usor. Asezam cel de-al doilea strat de foi. Pot fi  mai putine decat primul si ultimul strat. De ex. doar 4. Adaugam nuca ramasa si continuam sa punem foile ramase unse cu ulei.
     Cu un cutit bine ascutit taiem foile de placinta in patratele. Sa le putem taia mai usor, dam la frigider 20-30min tava.
      Le punem in cuptor la 180ºC-20-30min.
      Preparam siropul: Apa cu zaharul se pun pe foc, pana se ingroasa putin sosul si se dizolva zaharul. Adaugam mierea de albine si mai lasam 2min. Se stinge si se adauga esenta de rom sau vanilie.
      Siropul se toarna fierbinte peste baclava. Se acopera cu un prosop si se lasa sa se raceasca 2-3h.
      Reteta inspirata de Edith´s Kitchen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu