Aluat:
-500g faina,
-25g drojdie proaspata + 1lingurita zahar,
-150ml lapte caldut,
-2 oua,
-4 linguri de zahar,
-coaja rasa de la 1/2 de portocala,
-30ml ulei,
-un praf de sare.
Umplutura:
-400-500g bostan,
-2 linguri ulei,
-2-4 linguri de zahar,
-1 lingurita de scortisoara,
- esenta de migdale (optional).
uns: un galbenus.
Aluat: eu il fac la fel ca si cel de poale´n brau.
E bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa.
Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.
Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte.
Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina.
Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.
Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e
bine framantat, aluatul este moale si elastic.Cand apesi cu degetul pe
el se va modela usor.
Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45min.Umplutura: Decojim bostanul si il dam prin razatoarea mare.
Punem 2 linguri de ulei la incins intr-o oala dupa care adaugam bostanul ras. Punem si zaharul, in functie de cat de dulce doriti, eu prefer un pic mai dulce si de aceea adaug 4 sau chiar 6 linguri de zahar. Amestecam si lasam la foc mediu pana scade sucul lasat dupa care adaugam scortisoara si cateva picaturi de esenta de migdale, mai tinem 1-2min si stingem.
Tapetam o tava cu hartie de copt. Dam drumul la cuptor la 180ºC.
Dupa ce a crescut bine aluatul, pe masa unsa cu putin ulei, intindem cu sucitorul o foaie subtire de 0,5-1cm grosime, de aluat. Punem umplutura de bostan rece si nivelam. Invartim aluatul cu grija sa nu se rupa sau sa iasa umputura.
Punem placinta in tava.
O lasam 10min sa se odihnesca si sa creasca, dupa care o ungem cu galbenus si o bagam la cuptor 180ºC-20-30min. pana se rumeneste frumos deasupra. Faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca inauntru nu e cruda.
E foarte buna si nu are gust intens de bostan, e numai buna de mancat cu un pahar de lapte sau iaur, sau asa simpla calda cand e scoasa din cuptor :D!!!
Va doresc pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu