Ingediente:
Blat de pandispan cu cacao:
-5 oua,
-5 lg faina,
-5 lg de zahar,
-2 lg ulei,
-2lg cacao
-1/2 lingurita rasa de praf de copt.
-Sirop:100ml apa+2-3lg de zahar pudra+ esenta de rom.
Crema:
-1 cutie de mascarpone, 250g,
-3lg de zahar,
-250g frisca lichida,
-1 foaie de gelatina,
-1plic de zahar vanilat,
-esenta de vanilie sau coaja de citrice.
Decor:
-3 linguri de nutella,
-2lg frisca lichida,
-1lingura de unt.
Blat:
Se separ galbenusul de albus. Galbenusurile se bat cu zaharul bine pana se deschid la culoare si se dizolva zaharul (5min). Se amestecata faina cu cacao si praful de copt si se adauga cate o lingura si se mixeaza.
Se bat separat albusurile, cu un praf de sare, spuma tare tare.
Se ia 1/3 din compozitia de albusuri se
se pune peste galbenusuri si se amesteca cu o lingura de lemn cu miscari
usoare de sus in jos. Se adauga si celelalt albus si se omogenizeaza
usor.
Se tapeteaza o tavade 24 cm/24 cu hartie de copt si se pune compozitia.
Se da la cuptorul preincalzit la 180ºC - 20-25min. Se verifica cu o scobitoare.
Se scoate si se lasa sa se raceasca, dupa care, se feliaza cu un cutit bine ascutit, in 2. O parte mai grasa si una mai subtire.
Crema:
Se pune gelatina la inmuiat cu apa rece 5min, intr-o farfurie adanca. Apa trebuie sa treaca cu 1deget peste gelatina.
Se amesteca mascarponele cu zaharul, esenta de vanilie sau 1lg de coaja de citrice, intr-un bol
cu mixerul.
Se bate frisca cu plicul de zahar vanilat la viteza cea mai
mare.
Dupa ce s-a umflat gelatina se scurge de apa si se dizolva la
bain-marie. De asemenea se poate pune si 7-10secunde la viteza mica la
microunde. Insa mare atentie, nu trebuie sa fiarba, sa faca bule, pentru
ca isi va pierde din proprietati.
Se amesteca gelatina cu 2 linguri de crema, ca sa nu faca cocoloase,
dupa care se rastoarna peste toata crema si se mixeaxa bine cu mixerul.Se lasa putin si cand incepe sa prinda consistenta, sa se intareasca, se adauga frisca
si se omogenizeaza.Se insiropeaza blatul se pune crema din care se patreaza 4-5 linguri pentru decor.
Asezam deasupra celalalt blat, il insiropam.
Decoram: Punem nutela cu frisca lichida la bain marie cateva secunde pana se incalzeste si amestecam energic sa se omogenizeze luam de pe foc si adaugam untul pe care il incorporam in crema. Turnam nutella peste blat si nivelam.
Taiem prajitura patratele facem o evelina din crema de mascarpone pastrata si dam la frigider cateva ore.
E foarte buna si gustoasa, mai ales dupa ce sta cateva ore la frigider!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu