vineri, 28 februarie 2014

Melcisori cu nuca

     Am papat in oras un melcisor cu nuca bun si aromat, ma incantat si am zis ca voi incerca si eu sa fac acasa. Uitandu-ma pe net zilele astea am vazut retete de cozonaci... mi s-a facut pofta instantaneu. Avand in vedere ca Pastele e departe si nu as am de gand sa fac cozonac pana atunci, am zis sa incerc o reteta de melcisori cu nuca, care se aseamana la gust, cu cozonacul .


      Ingrediente pentru 30buc.:
    Aluat:
-700g faina,
-2 oua,
-250ml lapte caldut,
-4 linguri de zahar,
-coaja de portocala,
-5-7 lg de ulei,
-25g drojdie proaspata.
     Umplutura:
-150-200g nuci macinate,
- 1lg de cacao,
- 2-3 lg de zahar,
-2-3 lg de lapte,
-cateva picaturi de esenta de rom,
-albusul de la un ou.
-galbenusul il vom combina cu o 2 linguri de lapte si il folosim la uns.
      Sirop:
-4-5 lg de miere de albine,
-50ml apa.

      Aluat: Se pune cubul de drojdie intr-un bol cu 1 lingurita de zahar si 3 lingurite de apa calda si se dizolva. Se incorporeaza 4-5 lingurite de faina pana devine ca o smantana groasa. Se lasa la loc cald 15min ca sa isi dubleze volumul.
      Se bat ouale cu zaharul, se adauga coaja de portocala si un praf de sare. Se incalzeste laptele, doar cat sa fie caldut. Se pun 1/2 din el in oua. Faina se aseaza intr-un bol.
      Se adauga drojdia, compozitia de oua si se framanta. Se pune si restul de lapte treptat ca sa se incorporeze toata faina. Se framanata pana devine un aluat omogen si moale.
      Daca mai este nevoie, se mai adauga putina faina. La sfarsit se pune uleiul si se framanta bine inca 10-15min. ca sa devina un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.
      Se aseaza intr-un loc caldut si se acopera cu un prosop. Se lasa la crescut 45min.
      Umplurura: Se amesteca nuca, cacaua, zaharul, albusul de ou, laptele si esenta de rom. Daca nu e destul de usor de intins se mai poate adauga o lingura de lapte.

     Dupa ce a crescut aluatul se ia o jumatate din el, se pune pe masa unsa cu putin de ulei si se intinde intr-o foaie de 0,5-1cm grosime. Se pune jumatete din crema de nuca.
      Se ruleaza, pe lungime si se taie felii de 2 cm grosime.
 
       Se pune hartie de copt in tava si se aseaza la distanta, ca sa aiba loc sa creasca. Se ung cu galbenus de ou si se dau la cuptorul preincalzit 180-190ºC-20min. Pana cresc si se rumenesc usor.
 
    Ca sa fie si mai savuroase si dulci se pun 4-5 lg de miere de albine cu 50ml apa la foc pana se omogenizeaza. Cu ajutorul unui pensonas, se ung bine cu sirop.
 Delicosi !!! Pofta buna!
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu