Aluat:
-500g faina,
-25g drojdie proaspata + 1lingurita zahar,
-150ml lapte caldut,
-2 oua,
-4 linguri de zahar,
-coaja rasa de la 1/2 de portocala,
-30ml ulei,
-un praf de sare.
Umplutura:
-400-500g branza dulce de vaci,
-1ou,
-30g stafide,
-2 lg gris,
-4-5 linguri de zahar,
-1 lingura smantana,
-esenta de rom.
Uns: -1ou.
E bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, mai ales pentru aluat.
Aluat: Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa.
Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.
Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.
(Eu pun lapte caldut mai ales atunci cand ouale au putin timp de cand au fost scose din frigider. Astfel se incalzeste compozitia.)
Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte.
Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina.
Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.
Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul este moale si elastic.Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor.
Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45min.Umplutura: Amestecam toate ingredientele.
Pregatim tava, o tapetam cu hartie de copt.
Dupa ce a crescut aluatul se unge masa de lucru cu putin ulei. Se ia o 1/2 din aluat si se intinde cu sucitorul foaie subtire de aprox. 1cm grosime.
Se taie in forme patrate. Resturile de aluat se strang si se framanta din nou dupa care facem iar foaie din el.
Punem branza si unim colturile ca in poza de mai jos. Cand ajungi in pasul 4, sa avem un patrat umplut, "sigilam" bine colturile sa nu se vada branza. Dupa care tragem iar de colturi pe rand deasupra si le lipim. Vor iesi ca in poza de mai jos.
Eu le intorc pe unele cu fata in jos pentru ca imi plac cum ies ca si forma. :D
Le lasam la crescut in tava inca 5-10min. Dupa care le ungem cu galbenus de ou. Eu pun si 3-4 picaturi de lapte/apa ca sa fie putin mai fluid si usor de uns.
Se dau la cuptorul, incalzit, la foc medu, 180ºc-20-30min.Pana se rumenesc frumos.
Verificati din cand in cand sa nu se arda.
Aici avem toata productia. O tava cu 5 branzoaice mai mari si inca una cu 12 mai mici.
Ies foarte bune si pufoase. Si raman asa chiar si pana a 3 zi, daca mai rezisa ;))POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu